Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Γυμνοσάλιαγκες

Για μας που ζούμε στην επαρχία και είμαστε σε άμεση επαφή με την καταπληκτική ελληνική φύση, είναι οικεία πολλά φαινόμενα τα οποία στο αστικό περιβάλλον είναι σπάνια ίσως και ανύπαρκτα। Για παράδειγμα υπάρχει εξοικείωση με τους ήχους της φύσης (του ανέμου, των ζώων, των πουλιών), με τα χρώματα, με τις μυρωδιές, με τις εναλλαγές των εποχών.

Το φαινόμενο που θα αναλυθεί σήμερα είναι η βροχή, οι διαφορές και οι ομοιότητές της σε αστικό και αγροτικό περιβάλλον καθώς και τα συμπαρομαρτούντα επακόλουθά της.
Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η βροχή είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συνίσταται στην πτώση από τον ουρανό ποσότητας νερού με τη μορφή σταγόνων, λόγω της υγροποίησης των υδρατμών σε ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Όσο ενοχλητική για την ομαλή διαβίωσή μας και για την ψυχολογία μας είναι άλλο τόσο ευεργετική είναι για τη φύση. Προσφέρει το απροσμέτρητης σημασίας ύδωρ στο χώμα, ποτίζει τα φυτά, γεμίζει τις αποθήκες νερού και γενικότερα αποτελεί το ένα από τα δύο βασικά συστατικά (μαζί με τον ήλιο) του θαύματος της χλωρίδας.
Η μυρωδιά που αποπνέει η φύση μετά τη βροχή είναι πολύ χαρακτηριστική και σου δίνει το αίσθημα της καθαριότητας, του ξεπλύματος των πάντων, του νέου ξεκινήματος. Αντίθετα στο αστικό περιβάλλον η μυρωδιά είναι μάλλον δυσάρεστη, λόγω της εξάτμισης των υδρατμών πάνω στο τσιμέντο που ζέχνει, λόγω των λερών ποταμών που σχηματίζονται από την αστική σκόνη.
Όμως είτε έτσι είτε αλλιώς η βροχή και τα επακόλουθά της σου θυμίζουν απόλυτα την περίοδο που βρισκόμαστε τώρα ακριβώς. Αρχές Οκτωβρίου του 2010 και ζούμε ακόμη μία καταπληκτική προεκλογική περίοδο και μάλιστα αρκετά ιδιάζουσα γιατί για πρώτη φορά εφαρμόζεται το σχέδιο Καλλικράτης με μεγάλη διεύρυνση των δήμων και γιατί κυλά εν μέσω μιας τρομακτικής οικονομικής κρίσης και της διακυβέρνησης της χώρας στην ουσία από ξένες δυνάμεις τις οποίες εμείς δεν ψηφίσαμε να μας κυβερνήσουν.
Η προεκλογική αυτή περίοδος ομοιάζει με τη βροχή από πολλές πλευρές. Καταρχήν γνωρίζουμε όλοι ότι μετά τη βροχή κάνουν την εμφάνισή τους στοιχεία του ζωικού βασιλείου όπως γυμνοσάλιαγκες, σαλιγκάρια, σκουλήκια και ερπετά που έχουν απόλυτα τον ίδιο τρόπο συμπεριφοράς και τις ίδιες συνήθειες με τους πολιτικούς που διεκδικούν την ψήφο μας. Οι τελευταίοι εμφανίζονται στα καφενεία και στη αγορά μόνο αυτήν την περίοδο με μεγάλη συχνότητα, έχοντας χαοτική συμπεριφορά και ιδεολογία, σε μεγάλες παρέες-κονκλάβια και συμπεριφέρονται γλοιωδώς ακριβώς όπως οι σαλίγκαροι και τα σκουλήκια. Το πολύ κακό βέβαια είναι ότι μέχρι τώρα δυστυχώς δεν τιμωρούμε όλοι αυτή τη συμπεριφορά και αφήνουμε τους γυμνοσάλιαγκες να μας πλησιάζουν και να μας μιαίνουν με την επαφή. Η προηγούμενη γενιά (εξηντάρηδες ή γυμνοσάλιαγκες) μας κατέστρεψε. Η δικιά μου γενιά (τριαντάρηδες ή αγχωμένοι, άβουλοι, πραγματιστές) δεν τιμώρησε και μάλλον πάει στράφι. Ας ελπίζουμε στους επόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: