Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Πώληση της Αγροτικής τράπεζας στη Πειραιώς.














Μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2012 είχε προθεσμία η κυβέρνηση να βρει λύση ή να κλείσει την Αγροτική Τράπεζα, καθώς οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν ειλημμένες για να «τελειώνει με το πρόβλημα» όπως το αποκαλούσε η Τρόικα. Με την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας στην Πειραιώς που ανακοινώθηκε μέσα στο κατακαλόκαιρο του 2012 η κυβέρνηση της χώρας έκανε το “αποφασιστικό” βήμα και έδειξε τα δόντια της στο ζήτημα των βίαιων αποκρατικοποιήσεων-ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας επί πινακίου φακής.
Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας, απορροφάται το υγιές κομμάτι του τμήματος της Αγροτικής τράπεζας από την Πειραιώς, ενώ το «κακό» κομμάτι που περιλαμβάνει προβληματικά δάνεια περνά σε εκκαθάριση.
Για μία ακόμη φορά τα παράσιτα της νεοελληνικής πολιτικής σκηνής επέβαλλαν τους όρους τους πάνω στην κοινωνία αλλά και στον τόπο γενικότερα. Δυστυχώς τον πιο παραγωγικό  τόπο,  εκείνο που αποτελεί ζωτικής σημασίας για την (υγιή και όχι μεταλλαγμένη  αγροτική παραγωγή και στήριξη της κοινωνίας. Αν το  αγροτικό “περιουσιολόγιο” περάσει/πέρασε  στα χέρια των ελάχιστων παρασίτων θα μιλάμε για συγκλονιστικές ομοιότητες με την πρώτη εποχή του ελληνικού κράτους μετά το τέλος της Οθωμανικής κυριαρχίας, όπου οι τσιφλικάδες έλεγχαν με ακραίο τρόπο(πιο ήπιοι οι Οθωμανοί στην διαχείριση των αγροτών) τόσο την παραγωγή όσο και την ιδιοκτησία, σήμερα θα ελέγχουν και την ποιότητα(μεταλλαγμένα) της παραγωγής…
H Αγροτική είχε το2011 κεφαλαιακή επάρκεια 12 % πανω από το μέσο όρο της Ε.Ε αρα ήταν βιώσιμη κάτι που ανατράπηκε την τελευταία στιγμή με απόφαση του Βενιζελου που την εισήγαγε στο κούρεμα του PSI και την εξαίρεσε από την ανακεφαλαίωση των τραπεζών ως μη..βιώσιμη. Προφανώς η Αγροτική είχε όλα τα στοιχεία μιας υγιούς τράπεζας σε σχέση με το διαρκές τραπεζικό,  αλλά τόσο απαραίτητο για αυτούς ναυάγιο, του Σάλλα.
Μία οικογενειακή τράπεζα, αυτή του Σαλλα και μιας οικογένειάς γνωστής για την επιρροή της στην εκάστοτε εξουσία, του χαρίστηκε μία από τις πιο στρατηγικές κρατικές τράπεζες και μάλιστα εκείνα τα οικονομικά στοιχεία που είναι μόνο θετικά και κερδοφόρα και στρατηγικής σημασίας για την επιβίωση ενός ολόκληρου λαού.  Ο Σάλλας, γνωστός δημόσιος υπάλληλος, έγινε επιχειρηματίας με το χρίσμα των πολιτικών ηγεσιών της μίζας καθώς και μίας ομάδας επιχειρηματιών που σήμερα συνδιαμορφώνουν και επιβάλλον στην Ελλάδα το φασιστικό καθεστώς του Μνημονίου. Ομάδα που με συμμετοχή σε διάφορα κέντρα αποφάσεων και
Στο βιογραφικό  της Πειραιώς εκτός από τα επιχειρηματικά παράσιτα που εδώ και δεκαετίες κατακλέβουν στυγνά των ελληνικό λαό και τις δημόσιες  καταθέσεις του(δημόσια ταμεία και επιχειρήσεις) θα βρει κανείς ενδιαφέροντα στοιχεία.  Την  «απορρόφηση» της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης,  και της  ΕΤΒΑ. Οι παλαιότεροι θυμούνται την ΕΤΒΑ ως τράπεζα που στήριζε με κεφάλαια μόνο επιχειρηματίες, όλα θα περάσουν στην οικογενειακή επιχείρηση του Σάλλα και της επιχειρηματικής ομάδας που τον προωθεί .
Χαρίστηκε στην ουσία στον κο Σάλλα και στους εντολείς του μια τεράστια περιουσία έναντι του ευτελούς αντιτίμου των 95 εκ. ευρώ. Μια περιουσία σχεδόν ανεκτίμητη οικονομικά (τα κτίρια μόνο στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη κοστολογούνται περί το 1 δις ευρώ, σκεφτείτε τον πολλαπασιασμό επί 1600 κτίρια) αλλά σίγουρα ανεκτίμητη με βάση ιστορικά και πολιτιστικά κριτήρια.
Τρανό παράδειγμα κι εδώ ερχόμαστε στις προεκτάσεις της πώλησης της Αγροτικής στον τόπο μας, το ιστορικό κτίριο της ΑΤΕ στην πρωτεύουσα του δήμου μας την Χρυσούπολη. Το κτίριο λοιπόν στο οποίο στεγάζεται η Αγροτική τράπεζα και σε λίγο καιρό θα στεγαστεί μόνο η τράπεζα Πειραιώς, έχει την δικιά του πλούσια ιστορία και αλίμονο αν δεν την γνωρίζουμε. Σήμερα παραθέτω ορισμένα ιστορικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αξία και αυτού του υποκαταστήματος δεν εκτιμάται με χρήματα. Το κτίριο λοιπόν φέρει έτος ανέγερσης το 1924και αποτέλεσε την οικία Ζαχαριάδη, το “στολίδι” υποτίθεται του τεράστιου συγκροτήματος Ζαχαριάδη το οποίο συμπεριελάμβανε όλο το οικοδομικό τετράγωνο από την Ατε μέχρι τη γωνία της σημερινής ALPHA BANK και από πίσω όλο το τετράγωνο της πλατείας Παπανδρέου ίσως και μέρος του δημοτικού πάρκινγκ. Στην έκταση αυτή εκτεινόταν όλες οι καπναποθήκες του Ζαχαριάδη που μαζί με το κτίριο της ΑΤΕ αποτελούσαν το συγκρότημα (Εικ.2). Την περίοδο 1941-1946 το κτίριο της ΑΤΕ χρησιμοποιήθηκε ως διοικητήριο “επαρχείο” από τους Βούλγαρους κατακτητές και στεγάστηκαν εκεί τα γραφεία της ΟΧΡΑΝΑ της στυγερής βουλγάρικης αστυνομίας απόδειξη η εικόνα 1 που μας παραχώρησε ο κος Χρήστος Γκόρδης από το σύλλογο Ηπειρωτών. Στα υπόγεια του κτιρίου αυτού όπως και των παράπλευρων καπναποθηκών φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν άγρια από τους Βούλγαρους κατακτητές εκατοντάδες αγωνιστές Έλληνες πατριώτες που αντιδρούσαν στην κατοχή. Το 1946 στεγάστηκε για λίγους μήνες το διοικητήριο της “αυτοδιοίκησης” κατά το καθεστώς της διακυβέρνησης από το ΕΑΜ αμέσως μετά την απελευθέρωση από τους κατακτητές και μέχρι τη Βάρκιζα. Κατά την περίοδο αυτή φυλακίστηκαν στα υπόγεια του εν λόγω κτιρίου, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν άνθρωποι που κατά τους διοικούντες συνεργάστηκαν με το καθεστώς των κατακτητών και αποτέλεσαν προδότες του Έθνους2. Αυτή η τεράστια ιστορία του τόπου μας πουλήθηκε μαζί με πολλά άλλα σε μια νύχτα από Παρασκευή απόγευμα εως Δευτέρα πρωί και κανείς δεν αντέδρασε. Ιδίως στον τόπο μας δεν είδαμε καμία φωνή αντίδρασης στο τεράστιο σκάνδαλο από επίσημα χείλη, εκλεγμένων ταγών του τόπου παρά μόνο μια ανακοίνωση της Τ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Νέστου και αυτή χωρίς καμία αναφορά στις τοπικές ιστορικές και πολιτισμικές προεκτάσεις του γεγονότος. Μας έγινε συνήθεια μάλλον να πουλάμε την ιστορία μας, τη δημόσια περιουσία μας, να πολτοποιούμε και να ισοπεδώνουμε κάθε κληρονομιά των προγόνων μας, οπότε τα θεωρούμε όλα φυσιολογικά. Δεν έμειναν φρένα στον δρόμο προς τον γκρεμό πια.......

  1. Χρήστος Κοζαρίδης Επαρχία Νέστου Απο τα ομηρικά χρόνια ως το 1940 σελ 106,107.
  2. Μανόλης Βάλλας προφορική μαρτυρία στον γράφοντα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: