Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Το γήρας της πολιτικής


Παρατηρώντας τους πολιτικούς κυρίως των δύο μεγάλων κομμάτων στην καθημερινή τους κοκορομαχία στα παράθυρα των καναλιών, κατά τη διάρκεια των βραδινών ειδήσεων, σχηματίζεις την άποψη ότι τα επιχειρήματα, οι κραυγές και οι αλαλαγμοί που ανταλλάσσουν μεταξύ τους είναι φθαρμένα, δοκιμασμένα χιλιοειπωμένα και «χιλιοπιωμένα» ως πικρό ποτήριο από τον λαό τούτο. Σου δημιουργείται καθημερινά η αίσθηση ότι οι δύο στρατοί που κονταροχτυπιούνται στο πεδίο μάχης το οποίο τους έχει προσφερθεί απλόχερα από τα «μέσα», υπερασπίζονται εναγωνίως ένα κεκτημένο στο οποίο φαίνεται να έχουν επενδύσει τουλάχιστον δύο γενιές Ελλήνων και να έχουν επενδυθεί πολλά χρήματα και συμφέροντα.
Η αρχή του πράγματος έγινε το 1974 με τη μεταπολίτευση, στην οποία εναπόθεσε τις ελπίδες του ολόκληρος ο λαός για ένα καλύτερο, πιο σύγχρονο αύριο. Με πρόσχημα τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης, των εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, της παιδείας και της υγείας οι δύο εναλλασσόμενοι στην εξουσία και φρεσκοδημιουργημένοι κομματικοί σχηματισμοί, δημιούργησαν περιττές θέσεις και οφίτσια, τα μοίρασαν σε ημέτερους εφαρμόζοντας μωσαϊκό νόμο «οφθαλμό αντί οφθαλμού» για τους υμετέρους. Έτσι δημιούργησαν κομματικούς στρατούς που τους ακολούθησαν ως πειθήνια όργανα σε όλες τις κομματικές εκδηλώσεις, ακόμη και σε χιτλερικού τύπου συγκεντρώσεις του ενός εκατομμυρίου. Αποτέλεσμα ήταν ο διχασμός σε μπλε και πράσινους πολίτες, μπλε και πράσινα καφενεία, μπλε και πράσινους διορισμούς, μπλε και πράσινες κομματικές κάρτες. Έμοιαζε ο λαός να ζει σε μια διαρκή παράκρουση περνώντας κάθε έκφανση της ζωής του μέσα από το μονόχρωμο πρίσμα της κομματικής του γραμμής. Το κακόγουστο θέατρο έφτασε στο αποκορύφωμά του με τον πλήρη διχασμό της περιόδου 1989-1993.
Όλη η παραπάνω διεργασία έχει οδηγήσει στην αποστροφή του λαού για την πολιτική και τους πολιτικούς των δύο μεγάλων κομμάτων και την πλήρη απόρριψη του φθαρμένου σοσιαλιστικού βλέμματος προς τα πράγματα και του γηρασμένου φιλελεύθερου τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας. Αυτό απέδειξαν περίτρανα οι εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, στις οποίες παρόλη τη δαμόκλειο σπάθη της μη συμπλήρωσης από το πρώτο κόμμα ευρείας αυτοδυναμίας, ο πολίτης απέδειξε ότι δύσκολα από ΄δω και μετά θα μασήσει το κουτόχορτο που του έδιναν για χαβιάρι τόσα χρόνια. Με τις εξελίξεις που δρομολόγησαν οι εκλογές αυτές στο Π.Α.Σ.Ο.Κ. άρχισε να ξηλώνεται η αριστερή κάλτσα του σάπιου οικοδομήματος και σε λίγο έρχεται και η σειρά και της δεξιάς. Ως όαση στην έρημο εμφανίστηκαν οι ψήφοι που έλαβαν τα μικρότερα κόμματα (πλην του ακραιφνούς ΛΑΟΣ) για το μέλλον του πολιτικού στερεώματος. Το εκπληκτικό ποσοστό των οικολόγων, το ανέλπιστα καλό ποσοστό για τον αναμορφωτή της ελληνικής ευρωσοσιαλιστικής αριστεράς Αλέκο Αλαβάνο και η απίστευτη ανοδική πορεία των σταθερών στις απόψεις τους (σχεδόν ζηλωτών) του Κ.Κ.Ε. Όλα αυτά αν αξιοποιηθούν ως κέρδη πολιτικά θα μπορούμε να προσβλέπουμε σε μία, δύο ή τρεις μεσαίες δυνάμεις με σημαντική παρουσία στο κοινοβούλιο οι οποίες θα μπορούν να κάνουν πραγματικότητα το μότο που εμπνεύστηκε κάποτε ο Κίτσος Τεγόπουλος «στηρίζουμε την αλλαγή-ελέγχουμε την εξουσία».
Φαίνεται λοιπόν το περίπου 35 ετών μόρφωμα να πνέει τα λοίσθια και γηρασμένο να οδεύει προς το φυσικό του θάνατο. Εναπόκειται στους πολίτες οι οποίοι διαμόρφωσαν πολιτική άποψη μετά από την περίοδο που ο διχασμός βρισκόταν στο ζενίθ, να αναδείξουν τις άφθαρτες δυνάμεις, να παραγάγουν πολιτική. Οι νέοι αυτοί έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι ως επί το πλείστον μορφωμένοι, δεν κουβαλούν μέσα τους διχαστικά διλήμματα, χειρίζονται άριστα το διαδίκτυο, τους απασχολούν και τους ενώνουν τα πραγματικά προβλήματα του ζοφερού μέλλοντός τους και γενικότερα είναι καθαροί από εμφυλιακά ή μεταεμφυλιακά σύνδρομα. Είμαστε λοιπόν ακριβώς στο μεταίχμιο της στάχτης του μεταπολιτευτικού οικοδομήματος και της γέννησης ενός καινούριου ή απλώς πλησιάζουμε;

4 σχόλια:

pavlos είπε...

εύγε! oμορφότατο το blog..πρέπει σύντομα να δρομολογήσεις τις ενέργειες για να αυξήσεις την επισκεψιμότητα του..αξίζει να το διαβάζουν πολλοί περισσότεροι απο τους φίλους σου..όσον αφορά στο κείμενο...πάρα πολύ καλό! τεχνικά άρτιο, δημοσιογραφικά αψεγάδιαστο,πολιτικά ολοκληρωμένο και ουσιαστικό..μπράβο... επι της ουσίας, εγω δεν συμμερίζομαι και τόσο την αισιοδοξία σου..το πολιτικάντικο,κομματικό τερατούργημα της χώρας είναι η εκδίκηση της λερναίας ύδρας..όταν εκλείψουν απο προσώπου γής οι σημερινές κομματικές νεολαίες θα είμαι πιό αισιόδοξος..

taxman είπε...

παρά πολύ καλό ..αλλά ΡΟΜΑΝΤΙΚΟ!
Το "γήρας" της πολιτικής δεν έχει επέλθει και δεν θα επέλθει ποτέ.
Στις μέρες μας όπως γνωρίζεις καλά το "γήρας" αντιμετωπίζεται με ενέσεις αλλαντοτοξίνης, ή καλύτερα γνωστές ως Botox, με κρέμες που περιέχουν βιταμίνες Α,Β&Ε, με retinol scin care και ότι άλλο υποπροϊόν μπορείς να φανταστείς...έτσι λοιπόν και για την κουβέντα μας όσο οι νέοι άνθρωποι θα έχουν ανάγκη από εργασία(σκοπίμως δεν λέω δουλε(ί)α,),ευημερία κ προσφορά τόσο θα διατηρείται η ίδια παλιά φθαρμένη πολιτική. Θα λειτουργεί ως ένεση Botox!!!
Η πολιτική που θα υπόσχεται μια αξιοπρεπή εργασία στους νέους και σκοπίμως δεν θα την παρέχει για να μην πεθάνει. Έτσι αναζωογονείται ξέρεις.. Αν την παρατηρήσεις καλά φωνάζει: "Κουφάλα νεκροθάφτη δεν ξενερώνουμε ποτέ"..
ΝΑΙ σε κοροϊδεύει , με κοροϊδεύει, μας κοροϊδεύει! γιατί όντως δεν θα πεθάνει ποτέ όσο πουλάει ελπίδα...
ΌΣΟ για το ότι πλησιάζουμε στη γέννηση ενός καινούριου μεταπολιτευτικού οικοδομήματος, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση (κοντός ψαλμός...) που το αποτέλεσμα θα είναι μπλε ή πράσινο(συσπείρωσης γαρ...) θα καταλάβεις ότι ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ...δεν αξίζει με όλη τη σημασία του!
Απαισιόδοξο???
ΟΧΙ... Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
γιώργος

kostasxatzi είπε...

πολύ ωραίο το άρθρο σου φίλε! ακόμα πιο καλή αυτή σου η σκέψη να δημοσιοποιείς τις σκέψεις σου. Δύο διαφωνίες μόνο θέλω να εκφράσω. Πρώτον ένα μεγάλο μέρος των πολιτών που αντέδρασαν τις περασμένες εκλογές στο σάπιο κατεστημένο των δύο κομμάτων επέλεξαν να ψηφίσουν ΛΑΟΣ. Όλοι αυτοί για κάποιους λόγους και για κάποιες θέσεις του συγκεκριμένου κόμματος επέλεξαν αυτόν τον δρόμο. Αποτελούν και αυτοί μέρος της αντίδρασης ανεξάρτητα με το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τις απόψεις τους συνολικά ή μερικά. Εκτός αν δεχθούμε ότι 350.000 ελλήνων πολιτών έγιναν ξαφνικά ακροδεξιοί.
Δεύτερον και εγώ δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία σου παρόλο που θα το ήθελα πολύ. θεωρώ δυστυχώς ότι τα δύο μεγάλα «βασιλικά» κόμματα (Καραμανλαίϊκο και Παπανδραίϊκο)έχουν ακόμα τις «δυνάμεις» να εγκλωβίζουν τους ψηφοφόρους τους προεκλογικά.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

Φίλε Παναγιώτη
και συνάδελφε. Καλώς σε βρίσκω.
Δούλεψε εδώ που τα λέμε η παρουσίαση σου σε γνωστό Φαρμακευτικό περιοδικό.
Είπα να ξεκινήσω τον χαιρετισμό μου και την αυτοσύσταση μου από την πρώτη σου ανάρτηση.

Λοιπόν επί του προκειμένου, η λεγόμενη "μεταπολίτευση" για μένα πνέει τα λοίσθια για να μην πω ότι είναι κλινικά νεκρή τουλάχιστον μετά τον θάνατο του Α.Παπανδρέου και του Κ.Καραμανλή του πρεσβύτερου. Αυτοί οι δύο πολιτικοί με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο έδωσαν και διαμόρφωσαν ένα πολιτικό στίγμα και εικόνα στην μετά του 74 Ελλάδα.
Οι μετέπειτα κατά τη γνώμη μου μόνο αναμασήματα και φρόυδες ελπίδες για την νέα αλλάγή ώθηση προς τον 21 αι., μεταρρυθμίσεις και άλλες κλισαρισμένες λέξεις.
Προσωπικά και μέσα στο περιρρέον κλίμα ανασφάλειας που τεχνιέντως κατα την γνώμη μου καλλιεργείται και διογκώνεται προς την υπερβολή ,δεν μπορώ να διακρίνω μιά νέα προσωπικότητα που να συσπειρώσει να πεί την αλήθεια να ακουμπήσει την ψυχή του κοσμάκη και προ παντώς ΝΑ ΠΡΑΞΕΙ !!
(φυσικά και θα μπεις στα αγαπημένα στη σταυραετοφωλιά Πάνο και ελπίζω να τα λέμε συχνά¨-0

www.stavraetos.blogspot.com
www.farmakopoios.blogspot.com
www.musicotherapist.blogspot.com