Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ BUSINESS



Τους τελευταίους τρεις μήνες λαμβάνει χώρα στη πατρίδα μας ένα σκάνδαλο, το σκάνδαλο της μονής Βατοπαιδίου, το οποίο έχει πολλές προεκτάσεις και οι επιπτώσεις του στην πολιτική ζωή του τόπου αλλά κυρίως στην κυβερνώσα παράταξη έγιναν φανερές στα μάτια ολόκληρου του λαού και ήταν οδυνηρές γι’ αυτήν. Σύμφωνα με μια τελευταία έρευνα πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική πολιτική ιστορία η δεξιά παράταξη χάνει από τον στενό, συνεκτικό της πυρήνα τουλάχιστον ένα 5%.
Οι ιερές συμφωνίες των μοναχών μιας Αγγλοκυπριακής Χάρβαρντ μονής, με ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες του τόπου οι οποίοι διαπλέκονταν με ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης, οδήγησε στο ξήλωμα υπουργών και βουλευτών και στην απώλεια της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του ‘άμεμπτου’ πρωθυπουργού. Οδήγησε επιτέλους στην κατανόηση από πλευράς του λαού, του γεγονότος ότι όταν κλέβουν όλοι δίπλα σου και μάλιστα είναι τοποθετημένοι από εσένα στις θέσεις τους αν μη τι άλλο δεν είσαι άμοιρος ευθυνών.
Το πολύ σημαντικό της υποθέσεως αυτής είναι ότι ενώ τα προηγούμενα χρόνια συνέβησαν πολύ χειρότερα σκάνδαλα και σε πλήθος αναμεμειγμένων ανθρώπων και σε προϋπολογισμό και σε ζημιά για τη χώρα και σε διεθνή κατακραυγή μολαταύτα το προαναφερθέν έπληξε περισσότερο από όλα την κυβέρνηση και την κλόνισε συθέμελα. Αυτό μάλλον συνέβη επειδή υπήρχε συσσωρευμένη φθορά, επειδή εκτέθηκαν πολύ στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού τους οποίους και ατυχώς έσπευσε να καλύψει αλλά και επειδή αποδείχθηκε πολύ εκρηκτικό το μίγμα μοναχοί-πολιτικοί-συμβολαιογράφοι-off shore εταιρίες–χρήμα.
Το φαινόμενα της επιχειρηματικότητα της θρησκείας και των θρησκευτικών λειτουργών όμως δεν είναι κάτι το οποίο παρατηρείται μόνο στις μέρες μας αλλά μάλλον είναι κάτι το οποίο συναντάται από αρχαιοτάτων χρόνων και η σημερινή δημοσίευση θα προσπαθήσει να το αποδείξει και να το στοιχειοθετήσει.
1. Ξεκινώντας από την εποχή των Φαραώ στην αρχαία Αίγυπτο μαρτυρίες
αναφέρουν ότι η γη, ο χρυσός και η περιουσία των ιερέων δεν υπόκειντο σε φορολογία όπως η περιουσίες των υπόλοιπων κατοίκων.
2. Η ειδωλολατρική Ρώμη επέμενε στον διαχωρισμό θρησκείας και κράτους μέχρι που εμφανίστηκε στο στερέωμα ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο οποίος υπέγραψε το 306 μ.Χ. το διάταγμα της ανεκτικότητας που εξομοίωνε τις ειδωλολατρικές θρησκείες με τον χριστιανισμό. Ακολούθησε το συμβούλιο της Νίκαιας το οποίο έκανε τη χριστιανική εκκλησία ξαφνικά πλούσια μέσω διαταγμάτων για τις ειδωλολατρικές θρησκείες, φορολογικών απαλλαγών και απαλλαγής από τη στρατιωτική θητεία. Με την παρακμή των ειδωλολατρικών θρησκειών στην οποία συντέλεσε και ο χριστιανισμός όλη η ιδιοκτησία τους βάση συμβουλίου της Νίκαιας πέρασε στα χέρια της χριστιανικής εκκλησίας.
3. Μια από τις μεγαλύτερες ‘μπάζες’ στην ιστορία της παγκόσμιας επιχειρηματικότητας έλαβε χώρα στα χρόνια του Πάπα Γρηγορίου του Μεγάλου (590-604). Ο Πάπας προανήγγειλε το τέλος του κόσμου και ανάγκασε τους ιδιοκτήτες σκλάβων και γης να χαρίσουν την ιδιοκτησία τους στην εκκλησία. Έτσι τι Βατικανό έγινε ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης σκλάβων και γης όλου του γνωστού τότε κόσμου.
4. Όλοι γνωρίζουν το λόγο για τον οποίο έγιναν οι σταυροφορίες και αυτός ήταν μόνο ο χρυσός.
5. Οι κονκισταδόρες από το 1503 ως το 1600 σήκωσαν από το Νέο Κόσμο 100.000 κιλά χρυσό και 7.000.000 κιλά ασήμι από τα οποία πήρε το μερίδιό της η εκκλησία αλλά πήρε και γη, σκλάβους και κτίρια.
6. Στην εποχή της αποικιοκρατίας η εκκλησία έπαιξε πολύ σοβαρό ρόλο στην κατάκτηση των άγνωστων κόσμων και πάντα έπαιρνε πολύ σοβαρό μερίδιο από τα λάφυρα.
Στην Αμερική η εκκλησία πίεσε και εκμαίευσε νόμο το 1835 να χορηγείται φορολογική απαλλαγή στην περιουσία της. Αυτό βέβαια ισχύει σε πολλές αν όχι σε όλες τις χώρες του κόσμου, όπου η εκκλησία ελέω και φόβω Θεού εξαιρείται από τη φορολογία εσόδων και γης.
Στην Αμερική που είναι η Μέκκα του καπιταλισμού και των οικονομικών κόλπων, η εκκλησία συμμετέχοντας στην επιχειρηματικότητα, με την διακριτική ανοχή του ανώτατου δικαστηρίου καταφεύγει ακόμη και σε τεχνάσματα leaseback. Δηλαδή όταν ένας επιχειρηματίας θέλει να γλιτώσει την πολύ υψηλή στην Αμερική φορολογία ‘πουλάει’ την επιχείρησή του στην εκκλησία και μετά την εκμεταλλεύεται από κοινού με αυτήν με όφελος και των δυο εις βάρους του κράτους και του λαού.
Πως λοιπόν οι μοναχοί της μονής Βατοπαιδίου αμερικανοσπουδαγμένοι να μην εφαρμόσουν τα σχέδια της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα; Στην Ελλάδα όμως δεν βρήκαν απλά ανοχή του κράτος αλλά ακόμη χειρότερα τη συνεργασία και την εξυπηρέτηση υψηλά ιστάμενων υπουργών.
Έτσι βρέθηκε λοιπόν ο Καραμανλής και η παρέα του επι ξύλου κρεμάμενοι εν μέσω χειμώνα, εορτών, παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και με σπασμωδικές ενέργειες προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: