Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

βιβλιοπαρουσιαση

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Τον Σεπτέμβριο του 2008 κυκλοφόρησε ένα βιβλίο κυρίως τοπικού αλλά και ευρύτερου σε επίπεδο περιφέρειας ενδιαφέροντος. Το τοπικό ενδιαφέρον αφορά στην επαρχία Νέστου Καβάλας και το ευρύτερο στην περιφέρεια της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο Ταραγμένα χρόνια στο Νέστο Κατοχή Αντίσταση Εμφύλιος, από τις εκδόσεις Νιραγός.
Συγγραφέας είναι ο Νίκος Χατζηνικολάου ο περίφημος Καπετάν Μαύρος, ο οποίος έδρασε στην περιοχή του Νέστου ως πολεμιστής αρχικά και αργότερα ως καπετάνιος τάγματος του ΕΛΑΣ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας πολέμησε με το δημοκρατικό στρατό στο Γράμμο και το Βίτσι και έφυγε από το 1949 από τη μητέρα πατρίδα του, καταλήγοντας να ζήσει ως πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία όπου και άφησε την τελευταία του πνοή το 1985. Στην ουσία το κείμενο αυτό γράφτηκε από τον Μαύρο κατά τη διάρκεια της ζωής του στην Πολωνία και είναι βασισμένο σε ένα πρόχειρο ημερολόγιο που κρατούσε ως πολεμιστής κατά τη διάρκεια των μακρόχρονων αγώνων του. Το πρωτότυπο κείμενο εμπιστεύτηκε ο Χατζηνικολάου στον κύριο Σπύρο Ρούλη, ο οποίος επιμελείται και εκδίδει το κείμενο το 2008.
Φαίνεται η επιμέλεια του κειμένου να μην έχει μεταβάλλει το αρχικό κείμενο, δηλαδή ο Ρούλης δεν φαίνεται να επεμβαίνει στο πρωτότυπο του Μαύρου. Αυτό προκύπτει από μελέτη κειμένων που φέρεται να έγραψε ο Καπετάν Μαύρος τα οποία βρίσκονται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους τα οποία έχουν το ίδιο ύφος, χρησιμοποιούνται οι ίδιοι ιδιωματισμοί και πανομοιότυπες εκφράσεις από τον Μαύρο και εν γένει κινούνται στο ίδιο πλαίσιο σκέψης και πολιτικής και κοινωνικής τοποθέτησης.
Το βιβλίο αυτό στην ουσία είναι το πρώτο κείμενο που ασχολείται με το αντάρτικο στην επαρχία Νέστου τόσο ρεαλιστικά και από τόσο κοντά. Γράφτηκαν και κάποια άλλα βιβλία για το αντάρτικο στην περιοχή, όλα όμως είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Δεν ακουμπούσαν ευαίσθητα ζητήματα της περιόδου, δεν αναφέρονταν πρόσωπα ονομαστικά και καταστάσεις με λεπτομέρειες οι οποίες αγγίζουν ζώντες πολίτες της περιοχής ή συγγενείς αυτών.
Έρχεται λοιπόν το βιβλίο αυτό να περιγράψει με σκληρό τρόπο λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής του αγώνα κατά του στυγνού Βούλγαρου κατακτητή, κατά των δωσίλογων του Έθνους και να δώσει ονόματα αγωνιστών κατά του κατακτητή αλλά και ανθρώπων που συνεργάστηκαν στενά με αυτόν. Συμβάλλει σημαντικά στην ιστορική έρευνα γιατί δίνει πολύτιμα στοιχεία στον ερευνητή: Από τις μάχες στο Νέστο και στα δυτικά των Ορέων της Λεκάνης μέχρι το Γράμμο, την Αλβανία, το Μπούλκες, το Δημοκραυικό Στρατό, το ΚΚΕ και τη δράση του κατά την αντίσταση και τον εμφύλιο μέχρι και τη δολοφονία του δημοσιογράφου Πόλκ.
Πρέπει να τονίσουμε το γεγονός ότι είναι μία θεώρηση της ιστορίας από την αριστερή της πλευρά και όσο πιο αντικειμενικός να προσπαθεί να είναι κάποιος σίγουρα το κείμενό του θα φέρει συναισθηματική φόρτιση λόγω της προσωπικής συμμετοχής του συγγραφέα στα γεγονότα. Θα πρέπει ο αναγνώστης να διαβάσει όλες τις πλευρές της θεώρησης της ιστορίας για να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα.
Μολαταύτα το βιβλίο αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα στην έρευνα μιας περιόδου που ακόμα δεν ‘ακουμπιέται’ εύκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: